Goed is goed genoeg

Dit werd mijn nieuwe motto tijdens mijn burn-out zo’n 6 jaar geleden. Sindsdien nam ik deze woorden elke dag mee tot ze gewoon een deel van me zijn geworden.

We leven in een prestatiemaatschappij waar er heel veel druk gelegd wordt op mensen. De druk ligt tórenhoog. Alles moet almaar sneller, efficiënter, transparanter, .. .

Wat met het WELZIJN [wel-zijn] in onze welvaartmaatschappij?
Worden mensen écht blij door te hollen van het één naar het ander?

▻ Kinderen worden op school vanaf ze 6 zijn continu geëvalueerd adhv cijfers.
▻ Werknemers moeten deadlines halen op het werk.
▻ Je moet contacten en info via verschillende communicatiekanalen opvolgen en binnen beperkte tijd antwoord kunnen bieden.
▻ Postpakketjes worden de avond zelf of de dag nadien al aan huis geleverd.
▻ Je moet én een goeie job hebben, een mooi opgeruimd en gepoetst huis hebben, dagelijks vers en gezond eten op tafel toveren, er piekfijn uitzien, veel sociale contacten hebben, hippe posts op sociale media van al je leuke uitstapjes delen, elke dag een boekje voorlezen voor je kids, je administratie punctueel opvolgen, originele kerst-k-dootjes kopen en kerstkaarten schrijven, ..
Pas dan ben je een geslaagd mens.

MAARRR: Klopt dit wel? Móet dit echt allemaal? Of lijkt het alleen maar zo?
Hiervoor moet je gewoon super(wo)man zijn!

Laten we deze ballon voor eens en voor altijd doorprikken! Niemand is super(wo)man! Toch niet op lange termijn. Laat social media-posts en reclamespots je niets aanpraten. Jij bent goed genoeg, helemaal zoals je bent! Met al je perfecte imperfecties, zoals we ze allemaal hebben. En je hoeft heus niet alle verwachtingen van iedereen in te lossen.

WEG MET DIE LAT!
Of begin alvast met ‘m een stukje lager te leggen.
Goed is namelijk goed genoeg.

Ben je hoogsensitief? Dan is de kans groot dat je extra gevoelig bent voor de noden, wensen en eisen van de maatschappij, van je leidinggevende, je collega’s, je familie, je gezin, .. . Je voelt de ander namelijk goed aan. Als je nog niet zo getraind bent in het aangeven van je grenzen ga je makkelijk over jouw eigen grens heen om de ander tegemoet te komen bij zijn of haar verwachtingen. Schuldgevoel komt vaak om de hoek loeren als je iemand ’teleurstelt’. En dat voelen we niet graag.

De lat hoog leggen wordt ook wel ‘perfectionisme’ genoemd. Maar wat is perfectionisme eigenlijk?

Eerst en vooral: perfectionisme hoeft niet persé negatief te zijn. Als je geen hinder ondervindt van bv. iets grondig tot in de puntjes af te werken is dat prima. Pás als het dwangmatig wordt en je systematisch over je eigen grenzen heen gaat, wordt perfectionisme een belemmerende eigenschap.
Onder perfectionisme ligt de behoefte ‘goed genoeg willen bevonden worden’ en de angst om ‘afgekeurd, afgewezen te worden, om niet ok gevonden worden’.

Ook ik had enkele jaren last van perfectionisme. Inmiddels is me duidelijk hoe dit patroon bij me is ontstaan. Ik kreeg met heel wat afwijzing te maken op verschillende levensdomeinen tijdens mijn opgroeien van kind naar jongvolwassene en in mijn volwassen leven. Perfectionisme sloop er ongemerkt steeds een beetje meer in, zonder dat ik er erg in had. Hieraan gekoppeld ontwikkelde ik please-gedrag. Té veel rekening houden met de wensen en gevoelens van de ander ten koste van mijn eigen behoeften.

Het fijne nieuws ➾ je kan hier van af geraken!

I did. Dus kan jij het ook!

➾ Voel jij dat perfectionisme jou belemmert en in de weg zit? Wil je dit patroon graag doorbreken?

➾ Weet dan dat je heel welkom bent in mijn praktijk ‘BeeYou Coaching’. Ik help je groeien naar een leven waarin ‘goed goed genoeg is’. Waarin jij goed genoeg bent voor jezelf.

Veel MILDHEID & ZELFLIEFDE wens ik je!

Warme groeten en wie weet tot binnenkort!
Sarah ♡